2016. szeptember 18., vasárnap

Interjú Eric Muldoommal még 2013-ból



Kedves könyvbarátok! Mint már említettem volt, folytatjuk az interjú sorozatunkat, amivel talán kicsit közelebb hozzuk hozzátok hazánk szerzőit, alkotóit, művészeit. Megtiszteltetés és külön öröm számomra, hogy Eric Muldoom, az az Dr. Berke Szilárd elfogadta a felkérésünket, ugyanis ő és az Ammrúnia által összekovácsolódott írói csapat szeretette meg velem a hazai fantasyt, illetve a Shared World, az az megosztott világ antológiákat.

Az elsők között voltál, akiket megfogott a Shared World Anthology ötlete. Mi ragadott meg ebben a Magyarországon még nem igazán meghonosodott műfajban?

Nemes István adta az ötletet, a kiadónál már több ilyen kötet készült (Pl.: Nordes, Kondor, Mokhara, Fagyföld). Szeretem azokat a kihívásokat, amelyek komoly munkára ösztönöznek, megdolgoztatnak, és egy ilyen antológia szerkesztése pont ilyen feladat. Összehozni eltérő stílusú írókat, összevarrni a szétfutó szálakat, mozgatni mások karaktereit, és mindezeket úgy, hogy a végeredmény élvezetes is legyen, ez bizony klassz megmérettetés. Sokat jelentett számomra, hogy az első ilyen "projekt" a legtöbb olvasónk tetszését elnyerte (Sötételf: Vérkövek c. antológia), ez inspirációt/erőt ad a folytatásokhoz.

Miért döntöttél úgy, hogy létre hozod Ammerúniát?

Maga az alkotás folyamata az, ami vonz. Nagyjából, mióta könyveket olvasok, bőségesen el vagyok látva ötletekkel. Ammerúnia "csak" egyetlen a fejemben őrzött világok közül, ám az első, amelyet papírra is vetettem 1992 magasságában. Egy térképpel kezdődött, akkoriban a kontinens "Daroness" munkacímen futott. Persze több elképzelésem érlelődik évek óta, némelyiket meg is fogom írni, egyelőre Ammerúnia köti le a figyelmem.
Az egyik legyszebb folyamat, amikor körvonalazódik egy elképzelés. A tervezés, a "teremtés", ez a típusú varázslás éltet nap mint nap, enélkül valószínűleg félember lennék. Klasszikus közhely, de ezen a területen valóban nincsenek korlátok, te alakítod a saját világod. Hiszek abban is amúgy, hogy a "valóság" pont ugyanígy működik. A gondolataidnak teremtő ereje van. Persze ahhoz, hogy sorsoddá, küldetéseddé váljanak, az egy folyamat, és a lépcsőfokokat nem lehet átugrálni.

Sok időbe telt kidolgozni a világot? Hogyan álltál neki?


A kidolgozásnak sosem lesz vége, jelenleg is foglalkoztat Ammer 2.0. Nem cél amúgy, hogy aprólékosan kimunkált legyen, bár kétségtelen, hogy ebbe az irányba haladunk a tematikus kötetekkel. Igazából nem emlékszem olyanra, hogy kezdetben szisztematikusan dolgoztam volna, inkább ad hoc jelleggel. Sokat hozzátettek a szerepjátékos partik, amikor elkezdtem "kimesélni" a világot az egyetemi évek alatt. Ilyenkor kiválasztottam egy-egy régiót, jellemzően a Holdelf Császárságot és a Királyságot, és a sztorik alapján körvonalazódott a világkép.
A tényleges "fejlesztés" valójában 2003-ban indult, amikor kiírtam az első novellaíró pályázatot. A műhelymunka első 3 éve hozta létre az 1.1-es változatot, ami sokban különbözött a Sötét Angyalokban felvázolt alapoktól. A világ szerintem élhetőbb lett, emberközelibbé vált, és bár a két antológia vegyes fogadtatásra talált, biztosított számunkra egy stabil alapot a további munkálatokhoz.
Jött egy pár éves "töltekezés" Soren Ward és John S. Talbot köteteit követően, s végül a "restart", a harmadik fázis eredménye a Sötételf - Vérkövek. Ez a fázis a terveim szerint kitölti majd a következő 5-10 évet, változó intenzitással, bővülő szerzői gárdával. Tematikus kötetek fogják adni a gerincet, illetve önálló regények. Mivel az írás mindegyikünk számára hobbi, egyelőre ennyit ígérhetek.

Hogyan fogadták itthon? És hogyan álltak hozzá az írótársak?

Abban a korszakban még elég sok volt az újszerű kezdeményezés (Soraabia, Dark Space, Kárpáthia, Gothic Space, Elshaan, Túlélők Földje, stb.), nem mondanám, hogy azonnal kitűntünk a kínálatból. Eleve tény, hogy a piac akkorra már gyökeresen átalakult a rendszerváltáskor tapasztaltakhoz mérten. Egy m.a.g.u.s. és egy Káosz Világa, egy Forgotten Realms és egy Dragonlance után sokaknak kihívás, hogy megemlítsen egy harmadik, netán negyedik márkanevet. S ha meg is említi, fontos kérdés, hogy bekerül-e a kosarába.
A második és újabb generációs írók ezzel a problémával szembesülnek: a két évtizede már befutott nemzetközi és hazai nevek mellett felnőni és népszerűvé válni csaknem lehetetlen. S közben az akkori legnépesebb olvasói tábor "kiöregedett", utánpótlás pedig nincs a láthatáron. Ma többféle kezdeményezést látok, hogy megújítsuk a kínálatot és a keresletet egyaránt (Pl.: Ad Astra kiadó, Delta Vision Mesterművek sorozat, Fumax, Plaxon, Szukits restart). A jövő eldönti, ezek a kiadói újítások meghozzák-e a várt célszámokat.
Az írótársak hozzáállása már teljesen más kérdés: jellemzően igaz, hogy mindenki a saját gyermekét csinosítgatja. Hazai írói műhely kevés létezik, akik vannak, jobbára a kiadók alá dolgoznak (Ad Astra, Cherubion, Gold Book, Agave, Delta Vision). Rendszeres kiadványokkal egyedül ők jelentkeznek, többnyire regényekkel, ritkábban antológiákkal. Egyéb, független műhelyek is akadnak, de ők már nagyon a réspiac réspiaca - sajnos. Kiadó nélkül - ha lehetséges fokozni - még nehezebb érvényesülni.
Az Ammerúnia Műhely ilyen értelemben speciális, hiszen a Cherubion kiadó adott lehetőséget nekünk a megjelenésekre, viszont a csoport tagjai sokfelé publikálnak. Jellemzően tehát adott munkafeladat erejéig tesszük össze, amink van, és néhány törzstagot leszámítva folyamatosan változik az együttműködői kör.

Mit gondolsz a kiadók hogy állnak hozzá egy ilyen projekthez?


Manapság kevés a nyitottság, a piac beszűkült, a túlélés vagy az előre menekülés a cél. Egyik is, másik is kényszer szülte stratégia. Mindezek ellenére a Sötételfet a kiadó kedvezően bírálta el, és ha elkészülünk, nyitottak a folytatások megjelentetésére is. Ez azért bizakodásra ad okot nekünk, szerzőknek.

Miért olyan különleges Ammerúnia? Milyen ez a világ?

Elfek benépesítette földrész, ahol az emberek rabszolgák, de két nagyobb csoportjuk fellázadt és kivívta a függetlenséget. Persze nem lélegezhettek fel, a világ haldoklik, komoly változások elé néz, és az elfek riadalma könnyedén elsodorhatja a törékeny királyságot, amit felépítettek. A vadon is kíméletlen hozzájuk, igazi túlélők lakják az erődítményeket. Hosszasan írhatnék az elf birodalmakról, vagy a szellemföldekről, az árnyékvárosokról, netán a homokkirályokról vagy az elfekkel lepaktáló boszorkányszekták belháborújáról, de a kiadványaink nálam élvezetesebben közvetítik a világ sajátosságait. Főként tudom javasolni a Sötét Angyalokat, Soren Ward regényeit, és természetesen az antológiákat.

Hány kötetet terveztek?

Hét kötetünk elérhető, és további munkák vannak tervben a következő két évben. Soren Wardot már buzdítom egy ideje, hogy készítse el harmadik regényét, talán záros időn belül beérik ez a gyümölcs.
Tervezek egy "Hősök ideje" sorozatot az ember birodalmakhoz, három kiadványt, ami az elfektől való elszakadástól egészen napjainkig adna betekintést a mindennapok történéseibe. Ugyanide tervezem a Kullgan regényeket.
A hangsúlyt mindemellett az elfes kötetek jelentik majd a következő 5-10 évben. Sötételf, Árnyelf, Holdelf, Vérelf, Erdőelf a tervezett sorrend. A Sötételf 2. idén elkészülhet, ha mindenki beleteszi, amit vállalt. Az Árnyelf szintúgy.
Az első Holdelf kötet nyitó novellája évek óta a fiókban pihen, Soren Ward jegyzi, akárcsak a kötet szinopszisát.
Ammer 2.0: ami a változásokat követő állapotokat illeti, a nyitó regény első jelenetét már megírtam, a sztori is nagyjából fejben van. Már most kedvem lenne tető alá hozni, de még rengeteg klassz témát kínál a jelenlegi világ.

Szerinted mennyire vevő rá a magyar olvasóközönség?

Fogalmam sincs, de az derűlátásra ad okot, hogy a kiadó nyitott a kiadványaink felé. Nagyobb sebességgel még jobb eredményeket tudnánk elérni. De ez nem egyszerű. Tudnak rólunk, vannak, akik várják tőlünk az újdonságokat, és ha picit odafigyelünk, még bővíteni is tudjuk a jövőben a célpiacunkat.

Tervezel jelenleg olyan írást, ami nem kapcsolódik az Ammerúniához?

Igen, Worluk világához írok jelenleg is egy újabb Codric sztorit, ami a Fagyföldes eseményeket viszi tovább. Épp a minap egyeztettem erről Nemes Istvánnal, átküldtem neki a részletes szinopszist.
Aztán Szeretnék 2015-ben fedél alá hozni egy keményfedeles Codric-kötetet, de ahhoz, hogy ez összejöhessen, még van mit csinálnom.
Pár héten belül pedig napvilágot lát egy világfüggetlen antológiám, amelyben az 1995-2005 közötti elbeszéléseimből adunk válogatást. A címe: Éjféli erdő, és ha minden jól alakul, a Könyvhéten fogom dedikálni.

Erik Muldoom bibliográfia

1995
A Legendák Könyve – 1995. Cherubion in „Démonok”
Alice – 1995. Cherubion in „Lidércek” (díjnyertes pályamû)

1996
A Korona (díjnyertes pályamû) – 1996. Cherubion in „Halálosztók”
Árnyak – 1996. Cherubion in „Holtak serege”

1997
A Démonhercegnõ (A Vörös Sivatag Gyöngye) – 1997. Cherubion in „Démonhercegnõ”
A Fantom, a Sakál és az Aggastyán – 1997. Cherubion in „Elf mágia”
A Varjú – 1997. Cherubion in „Elf mágia”
Görbe Torony – 1997. Cherubion in „Elf mágia”

1998
Lidellé Tornya – 1998. Cherubion in „Vadak és barbárok”
Furcsaságok Palotája – 1998. Cherubion in „Trollvadászok”
Fekete Láp – 1998. Cherubion in „Az alkony királyai”

1999
Sötét Angyalok – 1999. Cherubion – Ammerúnia sorozat 1.
Fagyboszorkány - 1999. Cherubion in „Jégmágia”
Vérhold - 1999. Cherubion in „Káosz és Rend”

2000
Démonlovasok - 2000. Cherubion in „Barbár pokol”
Hollók- 2000. Cherubion in „A romok úrnoje"

2001
Codric - 2001. Cherubion
Wolfenburg – 2001. Cherubion in „A sárkány könnyei”
A Carvallo-ház – 2001. – Cherubion in „NORDES, a Cetkoponyás Ház”
Furcsaságok Palotája – 2001. Cherubion in "Álomvarázs" (2. kiadás)

2002
Lovag a ködbõl – 2002. Cherubion in „A halál színháza”
Jégmadár – 2002. Cherubion in „Izzó parázs”

2003
Szüzek vacsorára – 2003. Cherubion in „100 mini fantasy”
Dúvadak– 2003. Cherubion – Társzerzőként, Allen Newman-nal
Koponya és karom – 2003. in „KONDOR – Az Aranyváros ostroma”
A Lótusz lovagja – 2003. Cherubion in „Lelkek kútja”

2004
Láncok csörögnek - 2004. Cherubion in "Hittel és vassal"
Hittel és vassal - 2004. Cherubion in "Hittel és vassal" - (Társzerzőként) Andy R. Cain & Eric Muldoom - Ammerúnia sorozat 2.

2005
Láng, ha lobban - 2005. Cherubion in "Elf vérrel, holdezüsttel" - Ammerúnia sorozat 3.

2006
Vérhold - 2006. Cherubion in „Káosz és Rend” (2. kiadás)

------------------

Káosz Világa sztorik

Vérhold - 1999. Cherubion in „Káosz és Rend”
Démonlovasok - 2000. Cherubion in „Barbár pokol”
Hollók- 2000. Cherubion in „A romok úrnoje"
Codric - 2001. Cherubion (regény)
A Carvallo-ház – 2001. – Cherubion in „NORDES, a Cetkoponyás Ház”
Dúvadak– 2003. Cherubion – Társzerzőként, Allen Newman-nal (regény)
Koponya és karom – 2003. in „KONDOR – Az Aranyváros ostroma”


Ammerúnia sztorik

A Legendák Könyve – 1995. Cherubion in „Démonok”
Alice – 1995. Cherubion in „Lidércek” (díjnyertes pályamû)A Korona (díjnyertes pályamû) – 1996. Cherubion in „Halálosztók”
Árnyak – 1996. Cherubion in „Holtak serege”
A Démonhercegnõ (A Vörös Sivatag Gyöngye) – 1997. Cherubion in „Démonhercegnõ”
A Fantom, a Sakál és az Aggastyán – 1997. Cherubion in „Elf mágia”
A Varjú – 1997. Cherubion in „Elf mágia”
Görbe Torony – 1997. Cherubion in „Elf mágia”
Lidellé Tornya – 1998. Cherubion in „Vadak és barbárok”
Furcsaságok Palotája – 1998. Cherubion in „Trollvadászok”
Fekete Láp – 1998. Cherubion in „Az alkony királyai”
Sötét Angyalok – 1999. Cherubion – Ammerúnia sorozat 1.
Fagyboszorkány - 1999. Cherubion in „Jégmágia”
Wolfenburg – 2001. Cherubion in „A sárkány könnyei”
Jégmadár – 2002. Cherubion in „Izzó parázs”
Láncok csörögnek - 2004. Cherubion in "Hittel és vassal"
Hittel és vassal - 2004. Cherubion in "Hittel és vassal" - (Társzerzőként) Andy R. Cain & Eric Muldoom
Láng, ha lobban - 2005. Cherubion in "Elf vérrel, holdezüsttel"

Kullgan sztorik

Lidellé Tornya – 1998. Cherubion in „Vadak és barbárok”
Sötét Angyalok – 1999. Cherubion – Ammerúnia sorozat 1.
Wolfenburg – 2001. Cherubion in „A sárkány könnyei”

Asslanthasi Aldyr sztorik

A Legendák Könyve – 1995. Cherubion in „Démonok”
A Korona (díjnyertes pályamû) – 1996. Cherubion in „Halálosztók”
A Démonhercegnõ (A Vörös Sivatag Gyöngye) – 1997. Cherubion in „Démonhercegnõ”
Furcsaságok Palotája – 1998. Cherubion in „Trollvadászok”
Sötét Angyalok – 1999. Cherubion – Ammerúnia sorozat 1.

Természetesen azóta bővült a paletta, és hamarosan hozunk nektek egy újabb interjút ;) Amennyiben Eric Muldoomot sikerül elérni ;)

Egyébként érdekelne minket, hogy kiket szeretnétek még olvasni, kit kérdezzünk ki, kire vagytok kíváncsiak, úgy magyar, mint külföldi berkekben :)

Eclair voltam, csapatom, mint a villám ;)

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése